Engelli Öğrenci Yönergesi
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ YÖNERGESİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
MADDE 1- Bu birimin amacı, Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak üzere, Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde engelli Öğrenci Biriminin yapılanmasını ve çalışma esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Bünyesinde kurulan engelli Öğrenci Birimi’ni kapsar.
Dayanak
MADDE  3- Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı engelli Öğrenci Birimi 01.07.2005 tarihli ve 5378 sayılı engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15. Maddesine dayanılarak hazırlanan, 20.06.2006 gün ve 26204 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve Yükseköğretim Kurumları engelliler Danışma Ve Koordinasyon Yönetmeliğinin 8. Maddesine göre hazırlanmıştır
 
İKİNCİ BÖLÜM
Karabük Üniversitesi Engelli Öğrenci Biriminin Yapılanması ve Görevleri
 
        Engelli Öğrenci Biriminin Yapılanması
MADDE 4-
a)      engelli Öğrenciler Birimi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde yer alır
b)     Birimin sorumlusu Rektör tarafından atanan bir Rektör Yardımcısıdır.
c)      Birim idari işleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.
d)     Birimde görev alacaklar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından önerilen ve Rektörlük Makamının onayı ile görevlendirilen personelden oluşur.
 
      engelli Öğrenci Biriminin Görevleri
    MADDE 5-
a)      -Karabük Üniversitesi programlarına kaydı yapılan engelli öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada ihtiyaçlarını karşılamak ve karşılaşabilecekleri engelleri ve bunlara karşı alınması gereken önlemleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için çözüm önerileri sunmak, gerekli düzenlemeleri yapmak.
b)     engelli olan üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için hem engelli öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının düzenlenmesini sağlamak hem de engellilere yönelik araç gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, engellilere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının hazırlanması konularında karar almak.
c)      Yükseköğretim düzeyindeki öğrenci ve öğretim görevlilerine yönelik yayın faaliyetlerinde bulunmak, öğretim görevlilerine özür ve engelliyü, bunun getirdiği sınırlılıkları ve yapılması gereken düzenlemeleri anlatan, bilgilendirici doküman hazırlamak, bilinç düzeyini artırmak, ilgililere danışmanlık hizmeti vermek, gerektiği durumlarda hizmet içi eğitim sağlamak.
ç)  Bu konularda program ve proje geliştirmek.
d) Birimin çalışma programını hazırlamak, yürütmek; yıllık bütçe tasarısı ve yıllı faaliyet   raporunu hazırlayıp bağlı bulunduğu Rektör Yardımcısına sunmak.
e)   Seminerler, konferans ve benzeri faaliyetler düzenlemek.
f)  Yükseköğretim kurumları engelli öğrenci biriminin görev ve faaliyet alanına giren konularda konunun taraflarına yönelik yayın, doküman ve bilgilerin yer aldığı, üniversitelerde okuyan engelli öğrencilerin sorunlarını ve isteklerini dile getirmelerine olanak sağlayan, ilgili birimle iletişimine imkan veren bir web sitesi oluşturmak.
g) Aldığı kararlarını ve belirlediği stratejilerin uygulanmasını denetlemek.
ğ) Maddi güçlüğü bulunan engelli öğrencilerin yardımcı araç gereçlerinin ücretsiz temini yönünde çalışmalarda bulunmak.
h) engellilerle ilgili ders ve eğitim programlarının yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına alınması yönünde karar alıp, uygulanmasını sağlamak.
ı) Bütün öğrencilerin, adil ve doğru bir şekilde, ölçme ve değerlendirmeye tabi tutulması, fırsat eşitliğini sağlamak ve eğitim sürecini engelli öğrenciler için anlamlı hale getirmek için; engelli öğrencinin sınavla ilgili süre, mekan, materyal, refakatçi ve özrün doğasından kaynaklanan farklılıklara göre alınacak gerekli tedbirleri almak, düzenlemeleri yapmak.
i) İstihdam olanakları ve mesleklere ilişkin konularda bilgilendiren kılavuz kitaplar hazırlayarak/hazırlanmasını sağlayarak bunları engelli öğrencilere ulaştırmak.
j) Öğrenci Seçme Sınavı başvuruları öncesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına bildirilmek üzere, engelli öğrencilerin öğrenim görebileceği yükseköğretim programları ile ilgili rapor hazırlamak.
k) engelli öğrencilerin üniversite topluluklarında görev almalarını ve topluluk faaliyetlerine katılmalarını teşvik etmek ve sağlamak.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
MADDE 6- Karabük Üniversitesi engelli Öğrenci Biriminin çalışma esasları Üniversite Senatosunca kabul edildiği tarihten sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7- Bu çalışma esaslarını Karabük Üniversitesi Rektörü yürütür.
 
Bu Yönerge 15.06.2010 tarih 2010-10 Toplantı 3.Karar ile kabul edilmiştir.