“2022 ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÖDÜLLERİ” SAHİPLERİNİ BULDU
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BAYRAKLARI KATEGORİSİNDE AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI KATEGORİSİNDE EGE ÜNİVERSİTESİ İLK SIRADA YER ALDI
YÖK Başkanı Özvar: YÖK olarak önem verdiğimiz konuların başında yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için “engelsiz erişim” ve “engelsiz eğitim” başlığı altında yürüttüğümüz çalışmalar gelmektedir
Engelsiz Üniversite Ödülleri için başvuru yapan tüm üniversitelerimizi bu konudaki duyarlılıkları ve gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Verilen tüm ödüllerin nice güzel diğer çalışmaları, iş birliklerini teşvik etmesini diliyorum
30 Haziran 2022 / Ankara
YÖK tarafından düzenlenen “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” sahiplerini buldu.
Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen 2022 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödüllerini kazananlar YÖK’te düzenlenen törenle YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı.
Özvar, Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde Aksaray Üniversitesinin 29 bayrak ile birinci, Sakarya Üniversitesi 27 bayrak ile ikinci, Mersin Üniversitesinin 21 bayrak ile üçüncü olduğunu, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde ise Ege Üniversitesinin 8 nişan ile birinci, Dokuz Eylül Üniversitesinin 7 nişan ile ikinci olduğunu, üçüncülüğü ise 5’er nişan kazanan Başkent ve Sakarya Üniversitelerinin paylaştığını duyurdu.
Özvar ödül töreninde yaptığı konuşmada, erişilebilirliğin “herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi” olarak tanımlandığını belirterek, “Yükseköğretim Kurulu olarak önem verdiğimiz konuların başında yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için ‘engelsiz erişim’ ve ‘engelsiz eğitim’ başlığı adı altında yürüttüğümüz çalışmalar gelmektedir.” dedi.
Yükseköğretim sisteminde öğrenci sayısının 8,5 milyona yaklaştığını, YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerimizin sayısının ise 50 bin civarında olduğunu belirten Özvar, “Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık binde 6’sını teşkil etmektedir. Yükseköğretimin her kademesinde farklı engel gruplarına dahil toplam 50 bin öğrencimizin bulunduğu göz önüne alındığında YÖK olarak bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.” şeklinde konuştu. Özvar şöyle devam etti:
“Üniversitelerimizdeki engelleri kaldırabilmek için yükseköğretim sistemimizdeki engelli öğrenci sayısını ve engel durumlarını bilmek, buna göre önlemler almak, bu öğrencilerimize ulaşmak üniversitelerimizin önemli görevlerindendir. YÖK olarak tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitelerimiz bünyelerinde koordinatörlükler kurarak yıl içerisinde erişilebilirliğe önem veren çalışmalar yürütüyorlar. Geldiğimiz noktada mekan erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede önemli gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor.”
-Amaç: Engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak-
Erol Özvar, engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimin yanında ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018 yılından bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini hatırlatarak, “Bu ödüller vesilesi ile engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar da ayrıca bizleri mutlu ediyor.
-Ödül Kategorileri-
Özvar, Engelsiz Üniversite Ödüllerinin, Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Engelsiz Program Nişanları olmak üzere iki alanda verildiğini, Engelsiz Üniversite Bayraklarının “mekanda erişilebilirlik (turuncu bayrak)”, “eğitimde erişilebilirlik (yeşil bayrak)” ve “sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik (mavi bayrak)” olmak üzere üç kategoride değerlendirildiğini, programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına ise “Engelsiz Program Nişanı” verildiğini anlattı.
Engelsiz Üniversite Ödülleri için başvuru yapan tüm üniversiteleri duyarlılıkları ve gayretlerinden dolayı tebrik eden Özvar, “Engelsiz üniversite bayraklarının ve nişanlarının alınmasına katkı sağlayan üniversitelerimizdeki görevli tüm akademik ve idari personele teşekkür ediyorum. Verilecek tüm ödüllerin nice güzel diğer çalışmaları, iş birliklerini teşvik etmesini canı gönülden diliyorum. Ayrıca engelsiz eğitim ortamının oluşturulmasında tüm süreçlere sağladıkları katkılar için YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubumuzun değerli üyelerine, panellerimizdeki değerlendirmelere destek veren değerli panelistlerimize de Yükseköğretim Kurulumuz adına teşekkür ediyorum.” dedi.
-Toplam 114 Üniversiteden 1074 başvuru yapıldı”
Özvar, ödül başvurularına ve değerlendirme sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bu yıl Engelsiz üniversite ödülleri için 114 Üniversitemizden toplam 1074 başvuru yapılmıştır. 34 panelist tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre; 84 üniversite toplam 384 bayrak almaya hak kazanmıştır. Bu bayraklardan 226’sı ‘mekanda erişilebirliğe’ verilen ‘turuncu bayrak’, 105’i ‘eğitimde erişilebilirliğe’ verilen ‘yeşil bayrak’ ve 53’ü de ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirliğe’ verilen ‘mavi bayrak’ olmuştur. 12 üniversiteye toplam 43 program nişanı verilmiştir.’
YÖK Başkanı Özvar, daha sonra sıralamada ilk üçe giren üniversiteleri açıkladı. Buna göre Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde Aksaray Üniversitesi 29 bayrak ile birinci olurken, Sakarya Üniversitesi 27 bayrak ile ikinci, Mersin Üniversitesi 21 bayrak ile üçüncü sırada yer aldı. Engelsiz Program Nişanı kategorisinde ise Ege Üniversitesi 8 nişan ile ilk sırada yer alırken, Dokuz Eylül Üniversitesi 7 nişan ile ikinci oldu. Üçüncülüğü ise 5’er nişan kazanan Başkent Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi paylaştı.
-Ödülleri YÖK Başkan Özvar Takdim Etti-
Dereceye giren üniversitelere ödülleri YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından takdim edildi. Törende ödül alan Aksaray Üniversitesi Rektörü Yusuf Şahin, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar ve Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Abdulkadir Varoğlu da birer teşekkür konuşması yaptı.
YÖK Başkanı Özvar, törende hazır bulunan engelli üniversite öğrencileri Özgür Şahin, Aslı Akbay ve Mustafa Kemal Gökbudak ile sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.
Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayınız.
Engelsiz Üniversite Ödülleri'ne ilişkin genel bilgilendirme için tıklayınız.
2022 Engelsiz Üniversite Ödülleri aday üniversiteleri görmek için tıklayınız.