Kurum Hakkında
Karabük Üniversitesi, 29 Mayıs 2007 tarihli ve 26536 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5662 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile kurulmuştur.
 
Daha önce Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne (Bülent Ecevit Üniversitesi) bağlı olarak Karabük ilinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Teknik Eğitim Fakültesi, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Meslek Yüksekokulu, Karabük Meslek Yüksekokulu ve Karabük Sağlık Yüksekokulu’nun adı ve bağlantısı değiştirilmiş, söz konusu fakülte ve yüksekokullar Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanmış ve bu kanun kapsamında Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kurularak bu enstitülerde yüksek lisans ve doktora eğitimleri başlamıştır. Batı Karadeniz Bölgesinde, ekonomik ve stratejik olarak etkin bir yörede kurulmuş olan Karabük Üniversitesi; 4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu, bünyesinde bulundurduğu 116 akademik, 122 idari personeli ve 4685 öğrencisi ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlamıştır.
 
Şu anki mevcut durum göz önüne alındığında Karabük Üniversitesi bünyesinde 16 fakülte, 2 enstitü, 5 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 17 araştırma merkezi bulunmaktadır. Teknik Eğitim Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu, Safranbolu Devlet Konservatuvarı, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunun bugün itibariyle yeni öğrenci kontenjanı bulunmamaktadır. Karabük Üniversitesi, yeni birimleri ile bölgesinin ve ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumlarından birisi olmayı, dünyada tanınırlığını arttırmayı hedeflemektedir.
 
Üniversitemizin stratejik amaçları doğrultusunda yönetim ve idari yapısı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatının Kuruluş ve Görevlerine İlişkin Esasları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca teşkilatlanmıştır.
 
Üniversitemiz 2022 yılı sonu itibariyle 48’i yabancı uyruklu olmak üzere 1.156 akademik personel, 481 idari personel, 173 4/B Sözleşmeli Personel, 288 sürekli işçi ve 24 geçici işçi olmak üzere toplamda 2.122 personel ile faaliyet ve hizmetlerini yürütmektedir.
 
Karabük Üniversitesi’nde 2022 yılında 12.968 ön lisans, 28.388 lisans, 4.058 yüksek lisans ve 1.127 doktora olmak üzere toplam 46.541 öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti verilmiştir.
 
Üniversitemiz “Uluslararası Bir Üniversite Olmak” stratejik amacı doğrultusunda 99 farklı ülkeden gelen toplam 12.308 uluslararası öğrenciye sahip olup, en çok uluslararası öğrencisi bulunan Üniversite konumundadır.
 
Üniversitemiz dünyanın en saygın üniversite derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2022 sıralamasında Karabük Üniversitesi “Impact Ranking (Üniversite etki sıralamasında)” dünya sıralamasında 601-800 bandında yer almıştır.

Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2022 sıralamasında Karabük Üniversitesi “Impact Ranking (Üniversite etki sıralamasında) 601-800 bandında yer almıştır. 106 ülkeden 1406 kurumun değerlendirildiği listede KBÜ Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 13.sırada yer almaktadır. THE tarafından açıklanan genç üniversiteler dünya sıralamasında ise 301-350 bandında bulunurken Türkiye’de devlet, özel ve vakıf üniversiteleri arasında ilk 7’de yer alarak devlet üniversiteleri arasında 2 nci sıraya yükselme başarısını göstermiştir. THE tarafından Asya kıtasının en iyi üniversiteleri için yapmış olduğu sıralama sonuçlarında üniversitemiz Asya Üniversiteleri Sıralamasında 301-350 bandında yer alarak, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında ise 9’uncu sırada yer almıştır.
 
Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) tarafından belirlenen 2022 yılı dünya üniversite sıralamasında Karabük Üniversitesi Gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya bölgesi üniversiteleri arasında 301-350 bandında yer almıştır.
 
Karabük Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Bölümü, dünya çapında tanınan EAQUALS (Evaluation and Accreditation of Quality Language Services) akreditasyon kurumu tarafından 2019 yılında akredite edilerek, programı bu kurum tarafından akredite olan Türkiye’deki ilk devlet üniversitesidir.
 
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Demir Çelik Kampüsü Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde Mekânda Erişilebilirlik alanında “Turuncu Bayrak” sahibi olmaya hak kazanmıştır.